Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün "Kömür ve Türevlerinden Karbon Fiber Üretim Teknolojileri Projesi İlanı"

Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün "Kömür ve Türevlerinden Karbon Fiber Üretim Teknolojileri Projesi İlanı"

 

Karbon fiberler, havacılıktan otomotive ve spor ekipmanlarına kadar çeşitli endüstrilerde kullanılan kritik malzemelerdir. Hafif, güçlü ve dayanıklı olmaları sebebiyle yüksek mukavemet ve sertliğin gerekli olduğu uygulamalarda kullanılabilirler. 

Havacılık, otomotiv ve yenilenebilir enerji dahil olmak üzere endüstrilerde karbon fiber teknolojisine yönelik artan bir talep bulunmaktadır. Endüstriler, hafif ve dayanıklı malzemeler aradıkça bu talebin artmaya devam etmesi beklenmektedir. 

Karbon fiber teknolojileri, araçların ve uçakların ağırlığını azaltarak endüstrilerin karbon ayak izini azaltma potansiyeline sahiptir, bu da yakıt tüketiminin ve emisyonların azalmasını sağlar. Ayrıca, karbon fiber kompozitler geri dönüştürülebilir, bu da atıkların ve endüstrinin çevresel etkisinin azaltılmasına yardımcı olabilir. 

Karbon fiber teknolojilerinin henüz başlangıç aşamasında olması, daha fazla yenilik ve geliştirme için çok fazla potansiyel ortaya çıkarmaktadır. Şimdi yatırım yapmak ülkemize bu endüstrinin büyümesinin ve gelişmesinin bir parçası olma fırsatı verebilir. 

Genel olarak, karbon fiber teknolojisine yatırım yapmak, artan talebi, üstün gücü, çevresel faydaları ve yenilik potansiyeli nedeniyle ülkemizin gelecekteki hedefleri için çok önemli olabilir. 

Kömür ve Türevlerinden Karbon Fiber Üretim Teknolojileri alt yapısını oluşturmak amacıyla ilgili konuda uzman Kuruluş ve Üniversitelerle işbirliği halinde bir Ar-Ge projesi başlatılacaktır. İlgili alanda proje başvurusu yapmak isteyen Kuruluş ve Üniversitelerin “Proje Öneri Formu” nu doldurarak 08.03.2023 - 17.04.2023 tarihleri arasında arge@tki.gov.tr elektronik posta adresine ve resmi yazı ile “Hipodrom Cad. No:12 Yenimahalle/ANKARA 06560” adresine başvurmaları gerekmektedir. Proje başvuruları “TKİ Araştırma ve Geliştirme Projelerini Değerlendirme ve Uygulama Yönergesi” ne göre değerlendirilecektir. 

 

Bilgi için İrtibat: 0312 540 1213

Araştırma Geliştirme Projelerini Değerlendirme ve Uygulama Yönergesi

Proje Öneri Formu