BAP Yönerge Değişikliği

Yalova Üniversitesi Senatosu’nun 26.07.2018 tarih ve 132. toplantısında Bilimsel Araştırma Yönergesi’nin 8,9,14 ve 17.Maddelerinde değişikliğe gidilmiştir.

Değişiklik maddeleri aşağıda sunulmuştur.

Yeni: Madde 8-

ı) Patent Projeleri (I TİPİ); katma değeri yüksek bilimsel araştırmaların teşvik edilmesi amacıyla, üniversitemiz araştırmacılarının bilimsel çalışmalarından elde edilen sonuçlara yönelik fikrî mülkiyet haklarının tescil edilmesi, patent ve faydalı model tescili gibi süreçlerde ihtiyaç duyulan giderlere yönelik desteklerin verildiği projelerdir. Yayınlanmış çalışmalar ve “incelemesiz patent” başlığı altındaki başvurular üniversite tarafından desteklenmez.

Yeni: Madde 9- Proje başvuruları, Yalova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından belirlenen şekilde BAP Otomasyon Sistemi ile yapılır ve yapılan tüm işlemlerin (Ek süre, Ek bütçe, Personel değişikliği vb.) 1 nüsha çıktısı birime ulaştığında gerekli işlemler gerçekleştirilir. Başvuru koşulları ve başvuruda aranacak özellikler, koordinatörün komisyon kararları doğrultusunda hazırlayacağı duyurular ile ilan edilir. Proje başvuruları, komisyonun her yıl belirleyeceği tarihlerde olmak üzere Nisan ve Ekim dönemlerinde yılda 2 defa yapılır. Her öğretim üyesine aynı anda en fazla 1 adet A tipi araştırma projesi ve 3 adet Tez Projesi desteği sağlanabilir. Bir projede yürütücü olan öğretim elemanları aynı anda en fazla 2 adet projede araştırmacı olarak görev alabilir. Hiçbir proje yürütücülüğü olmayan öğretim elemanları aynı anda en fazla 3 adet projede araştırmacı olarak görev alabilirler. Proje Yürütücülerinin BAP Otomasyon Sisteminden belirlenen tarihler arasında girişleri yaparak 1 nüsha imzalı proje başvuru çıktısını en geç 1 hafta içerisinde Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine ulaştırması gerekir. Proje başvurusuna, gerektiği hallerde Etik Kurul kararı eklenir. Proje destek üst limitleri komisyon tarafından belirlenir.

Yeni: Madde 14- Proje sonuçlarının yayınlanmasında ve yeni projelere başvurularda aşağıdaki ilkeler uygulanır:

a) Desteklenen A tipi araştırma projelerinin sonuçları, ulusal hakemli dergilerde, Science Citation Index (SCI), Social Science Citation Index (SSCI) ve Arts and Humanities Citation Index (A&HCI) ve Expanded indeksleri tarafından taranan dergilerde, uluslararası kitapta bir bölüm veya ulusal/uluslararası sempozyumlarda sözlü sunum olarak yayınlanması gerekir. Sosyal bilimlerde en az bir kitap veya kitapta bölüm yayınlanması da yeterli kabul edilir. Patentlerde  (incelemesiz patentler hariç) yayın şartı aranmaz.

b) “Alt Yapı Projesi” ve “Lisansüstü Tez Projesi” hariç diğer proje türlerinde daha önce proje yürütücüsü olarak en az 4 (dört) defa BAP projesi desteklenmiş araştırmacıların tekrar BAP projesi sunabilmeleri için; destek istenen projenin öncelikle TÜBİTAK’a (1001, 1002, 1003, 3001, 3501 vb. kodlu) sunulması ve panel/hakem değerlendirmesinden en az D ile başarısız olması şartı aranır.

c) TÜBİTAK veya diğer kurum dışı fonlarla desteklenen platformlara proje başvurusu yapıp başarısız olan yürütücüler (başarı notu en az D) tekrar 4 (dört) defa A Tipi Araştırma Projelerinden destek alabilirler.

d) Kurum dışı fonlarla desteklenen (Avrupa Birliği, TÜBİTAK, yalnızca Ar-Ge niteliğindeki Yükseköğretim kurumları hariç diğer kamu kuruluşları tarafından desteklenen projeler) yürürlükte olan bilimsel projelerde yürütücü olarak görev yapanlar için bu şartlar aranmaz.

e) “Alt Yapı Projesi” ve “Lisansüstü Tez Projesi” hariç diğer proje türlerinde ilk kez proje başvurusu yapacak olan yürütücüler kurum içi proje eğitimine katılmak zorundadırlar.

f) Yeni proje başvurusu yapacak proje yürütücülerinin, projeyle ilgili yayınlarını bastırmış olmaları veya basım aşamasında olduğunu belgelendirmeleri (DOI: Digital Object Identifier-Dijital Nesne Tanımlayıcı numarası olmalı), yayının veya belgenin bir örneğini komisyona sunmaları gerekir.

g) A tipi projelerin kapanmasını takip eden ilk proje başvuru tarihinde, proje yürütücüleri son kapanan projelerinden yukarıda belirlenen kriterleri sağlayamaması durumunda yeni bir projeye başvuru yapabilir. Ancak hakem değerlendirmeleri olumlu sonuçlansa bile yeni projenin yürürlüğe girebilmesi için önceki projenin yayın şartının, sözleşmenin imza tarihine kadar sağlanmış olması gerekir.

h) “Alt Yapı Projesi” ve “Lisansüstü Tez Projesi” hariç diğer proje türlerinde yukarıda belirtilen proje çıktılarını sağlayamayan yürütücüler 3 (üç) yıl boyunca A tipi araştırma projesi başvurusu yapamazlar.

Yeni: Madde 17- Lisansüstü Tez Projeleri en az 4 ay içinde, diğer Bilimsel Araştırma Projeleri en az 8, en çok 24 ay içerisinde tamamlanır. Proje yürütücülerinin gerekçeli talebi üzerine komisyon, araştırma projeleri için 12 aya kadar ek süre verebilir.

 

Bu yönerge 1 Eylül 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girer.

Bilgilerinize sunar iyi çalışmalar dileriz.